Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Izklopi mobilni pogled


Ohranjanje hladnih prostorov poleti, 11.05.2018

Kako ohranjati prostore hladne v poletnih mesecih

rulnvx9ps6.jpg
Uporabljajte senčila.

Pred vrati je poletje in s tem tudi neizogibno vroči dnevi. Le teh se ponavadi veselimo, sploh ko pomislite na dopust, vendar prinesejo tudi nevšečnosti, kot so vroča in pregreta stanovanja. V kolikor nimate klimatske naprave, v teh dneh seveda naraste želja in potreba po njej. Klimatska naprava potrebuje električno energijo za delovanje in seveda je potrebno investirati v nakup naprave.

Kaj pa lahko storite, da stanovanje ostane čim dlje hladno, brez investicij in stroškov le z skrbnim pregledom nad napravami in zasenčevanjem oken.

Največji vir toplote je sonce, ki poleti najbolj ogreva stanovanja predvsem s sončnimi žarki, ki pridejo skozi okna. Zato morate takrat, ko sonce najbolj pripeka na okna, le ta zasenčiti z zunanje strani.

Poskrbete, da imate izključene električne naprave, ki lahko ogrevajo prostor. Take naprave so različni napajalniki, računalniki v pripravljenosti itd.

Smiselno je likati ali sušiti lase v večernih urah, ko je zunaj hladneje, ker lahko takrat z odpiranjem oken, torej naravnim prezračevanjem, odnašamo toploto ven iz prostorov.

Poleg tega da preprečujte, da toplota vstopi v stanovanje pa lahko tudi naravno ohlajaeo stanovanje na način, da prezračujete stanovanje čez noč, ko je zunaj hladneje. Prav nočno prezračevanje stanovanja je najboljši način kako pohladiti stanovanje brez uporabe klimatske naprave. Seveda pa je pogoj, da lahko to izvedemo nizka zunanja temperature v nočnem času. Bolj kot ga ohladimo, dlje bo čez dan se ohranila primerna temperatura v stanovanju, sploh če izvedemo vse ukrepe s katerimi zmanjšujemo vstop toplote v stanovanje.

Bivanje v pregretih stanovanjih je zdravju nevarno in naporno zato je nujno, da stanovanja ohranjamo hladna. Seveda to lahko izvajamo tudi s klimatskimi napravami, vendar je bolje in ceneje to izvajati na naraven način v kolikor je to mogoče.

Avtor: Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET

>> Posebna ponudba: Kako brezplačno do več ponudb in s tem prihraniti čas in denar?

Želite hitro pridobiti več ponudb, med katerimi boste lahko izbrali ponudbo za rešitev vašega problema?

Portal MojPrihranek.si vam bo skupaj z ekipo iz Omisli.si poiskal ugodne ponudbe lokalnih ponudnikov. Z nekaj kliki in vpisanimi podatki se lahko hitro razbremenite ene skrbi, zato vas vabimo, da kliknete na spodnji gumb.

Naslednja novica:
Marles: Kaj vam nudijo posamezni izvedbeni paketi?


Vrni se na prvo stran
Izklopi mobilni pogled